Superživila

Superživilo Ginseng

Ginseng vpliva na naš endokrini sistem – deluje na hipofizo, zaradi česar ima izrazit protistresni učinek.

Novejše raziskave so dokazale, da ginseng deluje adaptogeno pri različnih vrstah stresa, kar pomeni, da izboljša sposobnost organizma pri prilagajanju na neugodne razmere tako pri duševnih kot pri fizičnih preobremenitvah, izčrpanosti in slabi koncentraciji, zviša pa tudi odpornost organizma proti okužbam.

Raziskave kažejo, da ginseng vpliva tudi na spolne žleze, pri ljudeh naj bi koristil pri impotenci in nekaterih oblikah neplodnosti. Ženšen je priznan tudi kot afrodiziak. Je superživilo, ki uravnoteži energije. Ginseng kot učinkovit adaptogen uravnava krvni tlak in nivo krvnega sladkorja

Ginseng pomaga jetrom pri čiščenju krvi in preprečuje poškodbe jeter. Ginseng je učinkovit tudi proti mačku, saj v telesu pomaga razkrajati alkohol.

Najpomembnejša aktivna sestavina ginsenga so saponini, poznani kot ginsenosidi. Poleg tega ginseng vsebuje še panaksin, eterično olje s panacenom, panaksovo kislino, ginsenin (znižuje krvni sladkor), vitamin A, B1, B2 in C, germanij in glikozide.

Ginseng ali kitajski koren ženšen so v preteklosti imeli za eno najbolj dragocenih zdravilnih rastlin in so jo tehtali z zlatom. Angleška beseda ginseng izvira iz kitajskega izraza renshen, kar pomeni ‘moška korenina’, navezujoč se na obliko korenine. Botanično ime panax v grščini pomeni ‘zdravi vse’ (pan -vse, axos – zdravilo). Ginseng pa v kitajščini pomeni človeška korenina, saj naj bi korenina imela obliko človeškega telesa. Korenina je tudi tisti del rastline, ki nosi zdravilno moč in se v kitajski tradicionalni medicini uporablja že več kot 5000 let.

Leave a Reply

%d