Ženska in moška energija

Jin in Jang energija

V vseh nas je tako ženska kot moška energija oz. jin in jang energija. Lahko smo bolj v moški ali bolj v ženski energije. Najbolje za nas pa je smo v energiji, ki jo določa naš spol. Rodili smo se iz spolne energije in se v nas pretaka. Obe te energiji moramo kultivirati in držati v ravnovesju, da smo zdravi in da optimalno delujemo.

V Taoizmu predstavlja JIN žensko energijo in JANG pa moško energijo.

Jin je povezana z desno stranjo možganov in predstavlja zemljo, luno, temo, mraz, mehkobo, pasivnost, negativna polarnost in parasimpatični živčni sistem.

Yang pa je povezan z levo stranjo možganov in predstavlja nebo, sonce, svetlobo, vročino, trdoto, aktivnost, pozitivno polarnost in je povezana z simpatičnim živčnim sistemom.

Ženska energija (YIN) je povezana z občudovanjem, čustvenost, intuitivnostjo, kreativnostjo, idealizmom, zadržanostjo, celovitost, seksualnostjo, senzualnostjo, intuicijo itd.

Moška energija (YANG) pa je povezana z delovanjem, akcijo, razmišljanjem, logičnostjo, analiziranjem, praktičnostjo, realističnostjo, izražanjem, dualnostjo, zaporednostjo itd.

Lucija Tao

Leave a Reply

Croatian HR English EN German DE Slovenian SL Spanish ES
%d bloggers like this: