Tao diagnostika

Kaj se dogaja z element zemlje, našo vranico oziroma Zdravilko in Skrbnikom v tebi?

Kaj se dogaja z element zemlje, našo vranico oziroma Zdravilko in Skrbnikom v tebi se vidi tudi na ustnicah. USTA predstavljajo osnovno moč vranice/trebušne slinavke/želodca. To je kraj, kjer vstopata hrana in pijača. To pomeni, da so odprta usta prejemajoča, medtem ko so zaprta usta zavračanje. Iz ogledovanja ust se lahko ugotovi veliko o zdravstvenem stanju vranice. Vranica upravlja mišični tonus, muhavost in presnovo. Mišični tonus prebavnih organov in telesa se lahko vidi v čvrstosti ust. Ustnice, ki so močne, polne, držane skupaj ter imajo čvrsto sestavo predstavljajo moč vranice. To nakazuje dober mišični tonus telesa in prebavnih organov.

Kadar so ustnice preveč tanke, potem je vranica (Zdravilka/ Skrbnik) v primanjkljaju.  Ljudje s tankimi ustnicami imajo TEŽAVE PRI ZADRŽEVANJU HRANIL ALI MATERIALNIH STVARI. Težko se zredijo. Ljudje z ohlapnimi ustnicami imajo slab mišični tonus, katerega pogosto spremlja telesna šibkost. Imajo nagnjenje, da se razvajajo s sladkarijami in pridobijo težo le na zemeljskih delih telesa kot je trebuh.

 Vlažnost ustnic je drug pokazatelj dobrega delovanja vranice. Suhost nakazuje vranično šibkost in pomanjkanje tekočin v prebavnem traktu, ki pomagajo pri prebavi. Ustnice, ki so preveč polne, temne ali pretirano vlažne nakazujejo vlago v vranici. To je znak stagnacije ter da prebavni organi zadržujejo preveč tekočin in hranil. To je znak, ki vodi v pridobivanje teže in spremljajočo debelost.

Barva ustnic ustreza krvnemu in Qi pretoku v prebavnih organih kakor tudi izraženem razpoloženju. Normalne ustnice so rožnate in svetlo rdeče, kar je znak moči v vranici. To kaže uravnotežen značaj. Ljudje s takšnimi ustnicami se lahko izražajo ali zadržijo, če si to želijo. Upravljajo lahko s svojim razpoloženjem in so ponavadi konstantni pri tem. Če so ustnice blede je to znak pomanjkanja krvi in Qi v vranici, kar povzroča manjša nihanja v razpoloženju. Če so ustnice zelo rdeče, potem je ujet ogenj v vranici. V tem primeru je vranica prekomerno aktivna in posameznikovo razpoloženje zelo niha. To je klasičen znak nekoga, ki ima težaven značaj. Kitajski izraz tega stanja je »imeti slabo vranico.«

Lucija Tao

Leave a Reply

%d