Emocionalna medicina

Vpliv čustev na naše zdravje

Celotna EMOCIONALNA MEDICINA govori o pomembnosti ČUSTEV za naše zdravje in dobro počutje. Včasih lahko uživamo najboljšo hrano, superživila, se gibamo, športamo itd, vendar ne dosežemo željenih rezultatov, če nimamo urejenega našega čustvenega stanja. Naša čustva so odvisna od stanja naših hormonov in naših misli. Misli pa po navadi oblikujemo na podlagi naših prepričanj in videnj, glede na dogodke in travme, ki smo jih že doživeli. Tako kot se počutimo tako tudi vibriramo, saj vsaka celica oddaja svojo frekvenco in na podlagi tega potem tudi privlačimo podobne situacije v našo realnost, hkrati pa vsaka oblika čustev sproži v telesu kemično snov, in spreminja hormone.

Dosti ljudi je ODVISNIH od svojih NEGATIVNIH ČUSTEV oziroma od hormona stresa – kortizol. Ne glede na to ali situacijo dejansko doživljamo, ali si le zamišljamo nevarnost naše TELO izloči stresne hormone, ki pahnejo telo iz ravnovesja.

 Na primer: kadar nam telefonski klic, sporočilo šefa ali družinskih članov sproži močen čustveni odziv (jeza, zagrenjenost, strah, tesnobnost, žalost, občutek krivde, trpljenje, občutek sramu), se aktivira primitivno živčevje, ki temelji na odzivu boj ali beg. Kadar smo konstantno v tem preživitvenem strahu, telo preplavljajo stresni hormoni, kot sta adrenalin in kortizol. Če se telo dolgo ne vrne nazaj v ravnovesje ZBOLIMO. DOLGOTRAJNI STRES namreč zavira za zdravje koristno izražanje genov. Telo se lahko tako navadi tega navala kemičnih snovi, da se zasvojimo in dejansko hlepi po njih.

»Čemur namenite pozornost, tja gre vaša energija in takšno realnost živite.«

Lucija Tao

Leave a Reply

%d bloggers like this: