Poznamo različne dihalne tehnike, vendar pa ima že pravilno trebušno dihanje ogromno pozitivnih učinkov. Tako je dihanje tisto prva osnovna stvar katero lahko spremenimo leže in bo imela ogromno učinkov.

Dih dovaja kisik v telo, bolj ko dihamo bolj oživimo telo in uravnavamo hormone. Z izdihom pa je pomembno, da izdihnemo dovolj ogljikovega dioksida oz. strupov odpadnih snovi iz telesa. S tem jačamo moč naših pljuč in skrbimo za imunski sitem.

man wearing black cap with eyes closed under cloudy sky
Photo by Kelvin Valerio on Pexels.com

Če imamo dober izdih imamo prečiščena pljuča. Dih je tisti, ki prinese življenje v nas. Dih omogoča prekrvavljenost, torej da kri pride v določene dele telesa, kamor pošiljamo svojo pozornost. Mrzli in ne prekrvavljeni deli telesa so zapostavljeni in pride do težav in obolenj. Želimo si imeti telo pretočno in prekrvavljeno. To omogoča celotno dihanje in vadba diha. Uravnavanje diha uravnava naše čustvovanje, počutje in vzpostavlja notranje ravnovesje. Dihanje skrbi za pretočnost limfe. Da okrepimo imunski sistem je limfa ključnega pomena, saj je limfa pomembna za obrambo telesa in skrbi da se telo čisti. Dihanje umirja, sprošča napetosti, zmanjšuje stres, nas prebudi, skrbi, da lažje zaspimo itd. Z dihalnimi vajami okrepimo tudi svojo trebušno predpono. Trebušna prepona ali diafragma je dihalna mišica in je ključna za zdravje notranjih organov, saj je z njimi povezana preko vezivnim tkivom in če ne dihamo pravilno, se diafragma ne premika zadosti, se notranji organi ne premikajo in se dogaja rahlo vnetje okoli njih. Trebušno dihanje poskrbi za našo ravnovesje. Ko vadimo dihalne vaje s tem tudi skrbimo za svoje notranje organe in jim vračamo ravnovesje in optimalno delovanje.

%d bloggers like this: